Frankrike guide

Armagnac

Du finner Armagnacs vingårdar i mellan regionerna Gers och Lot et – Garonne. Drycken med samma namn som produceras här är en av världes mest exklusiva konjakdrycker. Det är även av landets ledande produkter med omkring 6 miljoner flaskor som produceras årligen. Drycken påminner mycket om Cognac, men den destilleras endast en gång och är mer individuell till smaken. Armagnac produceras av vita druvor som växer i en sandig, men ändå bördig, mark.
Efterspm de flesta producenter av Armagnac är små så erbjuder de direktförsäljning. Om du vill köpa några flaskor så ska du hålla utkik efter en skylt med Vente Directe på. Hittar du en sådan skylt så är det inte långt till en småskalig producent som vill sälja sin egenhändigt producerade Armagnac. Det är en upplevelse att åka runt bland vingårdarna och stanna till för att provsmaka deras armagnac. Människorna på gårdarna är i allmänhet mycket vänliga och gästfria och låter dig gärna provsmaka innan du köper. När du smakar kommer du att upptäcka att armagnacen glider ner minst lika lätt som den mer producerade cognacen.

I området finns en del små pittoreska småstäder som man kan besöka. Ta tillexempel en tur till den lilla marknadsstaden Condom. Här hittar du den sengotiska Catehdral St-Pierre som dominerar stadsbilden. Den finns också en del förnämliga residens från 1600 – och 1700 –talen, bland annat det berömda Hotel de Cugnac. I byggnaden finns destileri och en lagerkällare för vin och sprit. På motsatt sida centrum finner du Musée de`l Armagnac, där kan du fördjupa dig i skillnaden mellan den konjakslikande drycken armagnac och och cognac.

I landskapet Gascogne ligger även Larresingel, som är liten by som liknar en fästning. Byn omges av vallar och ruinrester från ett huvudtorn. Byn grundlades redan på 1200-talet och är en av de sista kvarvarande byarna i Frankrike som har försvarsmurarna intakta. Klimatet i Gascone är varmt och soligt. Ljumma vindar från sydatlanten blåser in och vintrarna här är inte alls lika kyliga som de kan vara längre norrut i landet. En skön vistelse väntar dig här!