Frankrike guide

Avignon i Frankrike

Avignon är en gammal stad i Provence i sydöstra Frankrike. Staden har ett rikt historiskt förflutet och var en enklav till kyrkostaten, men är kanske mest känd för att ha varit påveresidens 1309-1377. Detta under påvarnas babyloniska fångenskap.
Dagens Avignon är en livlig stad med 90 000 invånare. Hit åker man framförallt på grund av de många historiska sevärdheter som finns i staden. Mest berömt är påvarnas palats och denna byggnad är sannerligen imponerande. Palatset påbörjades 1316 av påven John XXII och stod färdigt 1370. Byggnaden är i gotisk stil och är mycket rustikt utformad. När man kommer in i palatset slås man av den mäktiga rumsrymden och den rika kulturen från påvedömet. Under en lång tid användes byggnaden som fångelse men nu står den under kommunal förvaltning som turistsevärdhet.

Minst lika imponerande som påvepalatset är katedralen Notre Dames des Doms som uppfördes under 1100-talet. Här finns mycket imponerande att beskåda, till exempel statyn Virgin vid det västra tornet och mausoleumet av påven John XXII inne i katedralen. Ett utsökt exempel på gotisk skulpturkonst.

I staden finns även många mindre kyrkor som är sevärda såsom St Pierre, st Didier och St Agricol, alla tre är uppförda med gotisk arkitektur.

Runt staden finns en hel del murar kvar sedan 1300 –talet. Dessa utgjorde då ett skydd mot angripare. För den som är intresserad av medeltidens fortifikationskonst är detta ett ypperligt tillfälle till att lära sig mer. Murarna är i förvånansvärt bra skick och en hel del utkikstorn finns också kvar. Man kan ta tillfället i akt och klättra upp och kika ut över det provencska landskapet.
Staden bjuder även på många museer med historisk tonvikt. Besök gärna The Calvet Museum som är uppkallat efter fysikern Calvet, vars donationer av målningar och metallarbeten kom att lägga grunden till museumet.
Besök gärna även Carnavalet – museumet som har en unik samling av renässans målningar från både Avignon och Italien.