Frankrike guide

Bordeaux i Frankrike

Bordeaux är världens största vinregion och Frankrikes mest kända när det gäller röda viner. Bordeaux gjorde sig berömt för sina viner redan under kung Henrik II:s tid. Regionen började då att exportera viner till engelska kungahuset och andra utländska hov. Bordeauxs vinproducerade områden sträcker sig över två stora floder. Floderna och flodhamnen var avgörande för Bordeuxs möjligheter att exportera vin till utlandet. Vid flodstränderna ligger också en del magnifika slott som har stor betydelse för vinproduceringen. Slotten utgör grundstenen för kvalitetssymtemet. Varje slott har en egen vingård. Årligen produceras här 44 miljoner lådor vin!

Regions klimatförhållanden varierar från år till år och även inom regionen finns vissa klimatskillnader. Jordmånerna består av grus och kring flodstränderna är jorden också lerig. Huvudsakligen dominerar fem druvsorter i Bordeaux: Cabeneret Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdoc och Malbec. På den västra sidan av floden Gironde dominerar Cabaret Sauvignon medan Merlot är vanligt förekommande på den östra. De flesta röda Bordeauxviner görs dock på en blandning av druvor. Sauvignon och Semilion blandas ofta och ger torra och söta viner.

I regionen finns som sagt en del vackra slott man kan titta på. Ett av dem är Haut – Brion som tillhör den högsta divisionen i Bourdeuxs klassificering. Flera av slotten märker sitt vin med en speciell slottsstämpel. Detta garanterar att vinet verkligen är slottstappet och andvänds för att motverka förfalskningar av skrupellösa köpmän och handelsresande. Men även en del obemärkta egendomar som Entre – Deux -Mers har bra vinproducenter.

Några slott inbjuder turister till vinprovning och har även direktförsäljning av vin. Tag kontakt med turistkontoret i Bordeaux (www.bordeaux – tourisme.com) för information om turer.

Fler sevärda slott är Palmer som är ett nyrenäsannsslott och Graud – Larose som är ett krämfärgat slott med klassicistisk fasad och utmärker sig med sitt fylliga St-Julien Deauxieme Cru Classé.

Själva staden Bordeaux är Frankrikes femte största och utmärks främst av en elegant 1700 –tals stadskärna. Sevärdheter i staden är Grand Theatre – en storslagen teater i klassicistisk stilsom uppfördes från 1773 till 1780. Du får heller inte missa det eleganta torget Place de la Bourse som flankeras av två majestätiska 1700-tals byggnader: Palais de la Bourse och Hotél des Douanes..