Frankrike guide

Bourgognes i Frankrike

Bourgognes viner har gjort intryck på omvärlden under flera århundraden. Ryktet om regionens fantastiska viner började att sprida sig redan på 1300 –talet då Bourgogne styrdes av de mäktiga Valoishertigarna.
Sean 1935 delas vinregionerna in i appelations – ett komplicerat klassifikationssystem. I Bourgogne kan enskilda vingårdar ha sin egen beteckning. Trots att systemet är svårgenomträngligt så förväntas den seriösa vinkännaren känna ha bra överblick – Bourgognes traditioner är stolta och dess vinhistoria är rik. Vingårdar som gör grand cru brukar vara stå högt i kvalitespyramiden. Dessa gårdar är i allmänhet belägna på cote dÓrs övre sluttningar. Till dem hör den kända vingården Clos la Roche. I Bourgognes råder fastlandsklimat vilket utmärks av varma somrar och kalla vintrar.
Vädret kan dock vara ombytligt vilket innebär att årgången blir en viktig kvalitetsmätare. För röda Bourgognesviner betraktas år 1999, 2002 och 2005 som riktigt bra årgångar. Motsvarande för vita viner gäller för år 1996, 2001 och 2005. Bougognesvin är inte så komplicerat då det gäller druvsorter. Röd Bourgognes framställs av Pinot Noir, vilket ger en söt smak av hallon, körsbär och jordgubbar. Gamay andvänds för att göra röd Macon och Beujolais. Den mest framstående vita sorten är Chardonnay, men det odlas även en del Aligoté, Pinot Blanc och Sauvignon .

I den gamla staden Beaune som ligger i Cote dÓr arrangeras varje år världens mest kända vinauktion. Den hålls den tredje söndagen i november och auktionen omfattar vin från 61 hektar av vingårdar. Intäkterna skänks alltid till välgörenhet. Priserna på auktionen blir en slags motstock för hela vinskörden. Dagen efter håller odlarna en fest med sina bästa årgångar för att fira.

I Bourgognes finns många framstående producenter av såväl vitt som rött vin. Bland de främsta kan nämnas Jean – Marie Ravenaeu, La Chablisienne, Comtes Lafon och Hubert Lamy för vit Bourgognes. De främsta producenterna av röd Bourgognes är Denis Bachelet, Daniel Rion och Pousse d´Or.