Frankrike guide

Cannes i Frankrike

Den sydfranska staden Cannes är naturligtvis mest känd sin stjärnspäckade internationella filmfestival. Glänsande filmstjärnor och kamerablixtar sätter Cannes i världens fokus under knappt två veckor. I maj brakar det loss och 30 000 producenter, manusförfattare, skådespelare och journalister invaderar staden för att marknadsföra, sälja och köpa över 200 filmer. Cannes är då en stad full av glamour och business där alla tycks älska att vara. Hur är då resten av året i Cannes? Jo, staden glittrar rätt bra även övrig tid, framförallt erbjuder Cannes fina shoppingmöjligheter. Staden har gott om små trendiga boutiquer och det finns även en shoppingfestival i januari.

Vad beträffar sevärdheter så erbjuder inte Cannes lika mycket som andra franska städer gör. Museé de la Castre är besökvärt, där hittar bland fina samlingar av musikinstrument från olika kontinenter. I övrigt finns det inte så mycket kulturella sevärdheter. I Cannes ägnar man sig mer åt solande, festande och flanerande. I närheten av staden finns fina stränder men till stor del är dessa avsedda för hotellgäster och det är dyrt att hyra en solstol eller, till och med, ett parasol. Vill man ta sig ifrån centrum och stränderna, där det oftast är väldigt folk, så kan man åka ut till ön Ile Ste – Marguerite. Här finns ett helt annat lugn och du kan äta god mat på rustika restauranger eller ta en spännande promenad runt ön. På ön finns även en sevärdhet i form av Fort Royal som under 1600 – och 1700 –talen fungerade som stadsfängelse.

Det finns även en annan mindre ö vid namn Ile St –Honorat som är intressant. Här bor kristna munkar och det finns flera små kapell och kyrkor. Munkarna visar dig gärna a runt på ön, men att campa eller cykla är förbjudet.
I cannes finns många fina restauranger, priserna är dock ofta ganska rejält tilltagna. Den indisk –inspirerade Mahatma och den lilla, mysiga Mantel kan definitivt rekommenderas. I staden finns även gott om caféer där du kan dricka kafé, te eller capuchino och äta en sallad eller något annat gott till.
Hotellpriserna varierar kraftigt i Cannes beroende på säsong. Under filmfestivalen är de skyhöga och då är det också mycket svårt att få fatt i boende. Många hotell accepterar endast 12 –dagars bokningar under den tiden. Det är klokt att kolla upp priserna i förväg för de dagar du har tänkt tillbringa och bo i Cannes.