Frankrike guide

Chamonix - Skidåkning i världsklass

Chamonix är en stad i franska alperna med ungefär 10 000 invånare. Staden ligger 1037 meter över havet vilket innebär att det finns unika möjligheter till skidåkning här. Här hölls den första vinterolympiaden år 1924.
Chamonix är lite mer avslappnat än det mer snobbiga Val dÍsére. Hit kommer de riktiga galningarna som älskar extremskidåkning över allt annat. Backarna här bjuder på extrema förhållanden och är fulla av utmaningar även för den mest våghalsige skidåkare. Naturen är också storslagen med djupa glaciärer och vackra, snöklädda dalar.

Det finns flera olika skidområden i närheten av Chamonix. De bästa för nybörjaren är Le Tour, Les Planards och Les Chocosalets. För den mer avancerade åkaren så är La Flégrete och Les Grands Montes att föredra.

För snowboardåkare finns en snöpark med half –pipe, ramper och massa gaps.
Om du är ute efter off-pist äventyr så har du också kommit rätt. Här finns den berömda Vallé Blanche descent – för många extremåkare är detta en dröm. Routen leder från Aiguille du Midi över Mer de Glace och genom skogen tillbaka till Chamonix. Routen täcker ett fall av 2800 meter. Innan du ger dig ut på detta kolossala äventyr så se till att du har med dig en kunnig guide, du utsätter dig själv för livsfara annars! Turen tar mellan fyra och fem timmar och kostar omkring 1500 kr för fyra personer med en guide från Compagnie des Guides eller ESF.
När du ska åka skidor i Chamonix är det en klok investering att köpa ett så kallat Cham´ski pass. Detta ger dig access till alla liftar kring Chamonix –dalen. Passet kostar runt 1200 kr för 6 dagar och kan också köpas för 1 eller 2 dagars åkning. Passet ger dig även fri busstransport mellan de olika skidanläggningarna.

Själva staden Charmonix ligger vackert belägen, men bjuder inte på så mycket sevärdheter. Här finns dock ett ganska hett pulserande nattliv, åtminstone under skidsäsongen då tusentals festsugna skidåkare vallfärdar till staden. Cantina Club är spännande med mycket afrikansk musik samt house och drum & bass. Här kan du förutom att dansa även äta Tex –Mex mat och lyssna på livemusik. Vill du ha mer glitter och glamour så kan du bege dig till BPM, en relativt nyöppnad nattklubb där det är ett hett tryck på dansgolvet.

Om du tröttnar på skidåkningen så kan du även gå på bio. Chamonix har tre biografer och samtliga visar film på engelska. Staden har stolta filmtraditioner, då en del sekvenser från olika James Bond –filmer har spelats in här!