Frankrike guide

Champagne från Champagne-distriktet i Frankrike

Inget annat vin kan mäta sig med champange som symbol för lyx och fest. Den mytomspunna innovation utfördes av en munken Dom Pergignon på 1600 –talet. Endat viner som har gjorts i denna region får Methode Champenois får kallas för champagne.
De flesta champagneviner är inte årgångsbetecknae, utan det är skickligheten bland de som blandar de gamla lagrade vinerna som avgör champagnens kvalité och förträfflighet år efter år. De mest inflytelserika namnen grandes marrques styr såväl prestige som priser, men det finns många mindre gårdar och kooperativ som också gör utmärkt champagne. Vad är då egentligen Champagne? Geografiskt är det en vinregion som ligger i det franska departementet Marne. En del av dess områden är förknippade med olika vinsorter. Till exempel Aube, som ligger i den södra delen av området, är berömt för sin speciella och icke-mousserande vin vid namn Rosé ds Riceys.

Champagne har ett svalt gränsklimat. Vädret är en av orsakerna till den speciella finess som andra mousserade viner ständigt eftersträvar men aldrig uppnår. Champagne behöver hög syrehalt och det får den av den krithaltiga marken och det nordöstra läget.

De flesta champagnevin odlas av tre druvsorter: blå Pinet Noir, Pinot Meunir samt grön Chardonnay. Den berömda Blanc de Blamc görs dock bara på Chardonnay och det vita Blanc de Noirs framstäls endast av blå druvor. Andra kända champagnesorter är Cannard – Duschense och Bollinger.

För att åstadkomma de speciella bubblorna i champagnen genomgår vinet en dubbel jäsningsprocess. Vid den första jäsningen tappas vinet på flaska och socker samt jäst tillsätts. Därefter förvaras flaskorna i minst ett år i en kall, krithaltig källare. Under tiden omvandlar jästen sockret till alkohol och koldioxid. Därefter avlägsnas fällningen och flaskorna skakas lätt och placeras i en särskild träställning. Den är nu som de speciella bubblorna uppkommer. Innan den slutliga korken sätts på så tillsätts lite cognac för att ge sötma åt champagnen.
Att bila runt i distriktet och titta på de välskötta vingårdarna är en upplevelse i sig. På vissa gårdar kan man komma ut och titta på hr champagne blandas och druvor plockas. I området finns berömda slagfält från första världskriget – det var vid Marne som tyskarna offensiv mot Paris hejdades år 1914. Arvet från första världskriget är påtagligt i detta område och det finns många minnseplatser och krigskyrkogårdar som man kan besöka.

Du kan också bege sig in till staden Reims som har en del intressanta monument, bland annat en triumfbåge från romartiden. De finns också ett fint konstmuseum med verk från främst 1400 – och 1500 –talen. Men den mest berömda sevärdheten i Reims är naturligtvis den majestätiska katedralen ”Cathédrale Notre Dame. Byggnaden påbörjades år 1211 och är en storslagen skönhet som bara måste ses.