Frankrike guide

Cognac i Frankrike

I den lokala folksägnen sägs det att gud spelar en roll vid producerandet av Cognac. Så är det kanske inte, men visst är det något speciellt med denna dryck från staden med samma namn. Cognac är tillverkat av druvan eaux de vie och lagras i gamla tunnor. Grundläggande ingredienser i Cognac är traktens vita vin vilket har en låg alkoholhalt. Därefter lagras den och mognar i ekfat i 4 –40 år innan den buteljeras. Hemligheten är blandningen och kvalitetsindikeringen är endast namnet och mogningstiden.

De flesta större destilleringar år öppna för allmänheten. Du får besöka de mytomspunna källare där Cognacen tillverkas och kan provsmaka färdig cognac. Om du planerar att besöka mer än en vinproducent så fråga efter Cognac passport vilket ger dig en rejäl rabatt.
På vintern har de främsta producenter stängt, men på sommaren finns turer med engelsk-språkiga guider vilket naturligtvis underlättar om du inte kan franska. Ett ställe som är värt att besöka är Cognac Otard som är inrymt i ett slott från 1400 – talet, där kung Frans I en gång i tiden för första gången såg dagens ljus. Desilleriet grundades redan år 1795 av en skotte vid namn Otard.

Även Hennesey är värt att besöka. Turen här inkluderar en film om Cognactillverkning och en båttripp över floden Charente för att besköka källarna där Cognacen skapas.
Själva staden Cognac har ungefär 20 000 invånare och är en lite pittoresk småstad som är värd ett besök, även om du inte är så förtjust i det lokala eldvattnet. Du når flera små cognac –hus till fots i staden och kan också passa på att besöka något hemtrevligt litet fik, vilka det finns några stycken av i staden.

Nära staden Cognac ligger även städerna Saintes och Royan. Båda bjuder på rika arkitekturarv och i Royan kan du njuta av Eglise Notre –Dame, som är ett utsökt exempel på tidig arkitektur i armerad betong. Interiören är färgsprakande och ljuset flödar in genom glasmålningarna i fönstren.

I närheten finns också den lilla charmerande byn Talmont Sur-Gironde, vilken i än högre utsträckning är värd ett stopp. Du hittar den romantiska kyrkan Eglise Ste –Ragonde uppkrupen på en liten utskjutande udde över Girondefloden. Kyrkan byggdes redan 1094 och inuti finner du bland annat en målning av S:t Göran och draken. Talmont är en förtjusande liten pärla och består av vita småhus som är täckta med stockrosor sommartid.