Frankrike guide

Djion i Frankrike

Djion är en stad i Burgundien i Frankrike. Staden är fylld av intressanta byggnader från medeltiden och renässansen. Om du vill blanda kulturell rikedom med god mat och shopping så är detta Djion staden för dig.
Staden har en spännande historia och var huvudstad i det holländska burgund från 1100 – 1500 – talet. En verklig blomstringsperiod ägde rum under 1400 – och 1500 –talen. Djion var då ett centrum för framstående målare, skulptörer och arkitekter, något som definitivt sätter sitt avtryck på staden ännu idag.
I staden finns många magnifika och märkliga byggnader. Hertigarnas Palats är bland de mest framstående. Denna byggnad ligger i hjärtat av Djion och har er neoklassisk arkitektur med en imponerande kulörtrappa. Du bör även besöka Phillip den stores torn . Detta torn byggdes av hertigen Philip under mitten på 1500 – talet och är hela 46 meter högt. Tornet erbjuder en fenomenal utsikt och en klar dag kan du skåda ända till Mont Blanc! Det kostar 2 Euro att besöka tornet för en vuxen och 1 Euro för en student. För barn under tolv år är det fritt inträde.

I Djion ligger också några mäktiga kyrkor. Alla har öppet mellan klockan 8 – 19. Speciellt sevärd är Eglise Notre Dame som ligger ett kvarter norr om Hertigarnas Palats. Katdralen byggde redan på 1230 –talet och har ett tjusig klocktorn som sägs vara ett krigsbyte som togs på 1300 –talet och monterades på katedralen! Staden har också några museum som är värda ett besöka. I östra vingen av Hertigarnas palats hittar du Musée des Beax – Arts som är ett av Frankrikes mest framstående museum. Här finns många skulturer, målningar och andra konstverk ifrån såväl gotisk - som renässanstid.

Arkeologiska museet är också värt att titta närmare på. Här hittar du artefakter från keltisk, romersk och burgundisk tid. Alla museum i Djion har även fritt inträde!
Som turist kan man naturligtvis inte bara besöka kyrkor och museum, utan man måste ju äta och dricka också! Djion har många högklassiga restauranger: La Mére Folle, Osteria Enoteca Italiana och Le Chabrot är några fina exempel. La Mére Folle är särskilt spännande eftersom de bjuder på en innovativ och annorlunda meny som uppskattas av många. Prova!

Vad beträffar shopping så är Djion inte den mest framstående staden i Frankrike. Du hittar en del affärer i kvarteret de la Liberté som ligger centralt i staden.

Om du är lockad av nattlivet så finns ett varierat utbud av barer och diskotek. Testa till exempel den irländska pubben Kilkenny Irish Pub som ofta bjuder på irländsk livemusik.

Populäraste nattklubben är Le Cercle Jamaique som har en barock – inspirerad inredning och bjuder på såväl livespelningar som flera dansgolv där allt utom techno spelas!
Prova Djion om du vill ha såväl kultur som nöjen och god mat!