Frankrike guide

Fransk kultur

Det finns knappast något annat land i Europa som har ett så rikt kulturutbud och en så rik kulturhistoria som Frankrike. Fransk kultur spänner över en stor vidd: från mat och vin till konst, musik, filosofi och litteratur.
Mest känt är kanske Frankrike för sin konst och rika konsthistoria. Flera franska konstnärer har nått världsberömmelse genom åren: Monet, Renoir och Manet, för att nämna några. Konstnärerna har inspirerats av det magnifika ljuset på Franska Rivieran, av lugnet och de vackra omgivningarna. Särrskilt staden Nice drog till sig konstnärerna likt en magnet. Hit kom Renoir och Monet bland impressionisterna. Även Matisse, Derain och Picasso levde delar av sitt liv här. Idag kan man besöka museer, hus och olika platser där de stora mästarna uppehöll sig. Allt för att få en inblick i deras upplevelser och tänkande.
Frankrike brukar benämnas som landet som har tusen vin, choklad och ostar. De franska vingårdarna i Bordeaux är enastående och fortfarande tillverkar med vin och ost såsom man gjorde för hundratals år sedan. Den franska maten är definitivt betydelsefull för den franska kulturen.

Frankrike har även stolta akademiska traditioner och upplysningen uppstod här på 1600 –talet och frambringade stora tänkare som Voltaire, Rousseau och Montesqui. Fransk litteratur är rik och omfattar betydelsefull författare som Victor Hugo, Frédéric Mistral, Alexandre Dumas, Denise Diderot, Emile Zola med flera .

Frankrike är även en framstående land inom filmkonsten och fransk film har attraherat cineaster världen över. Historiska platser används ofta i filmerna, såsom i Amelie från Montmartre. Det annorlunda och varierande landskapet i Bretagne har lockat många filmare världen över. Frankrike har i guldpalmen i Cannes en av världens största filmevent.