Frankrike guide

Fransk mat

Knappast något annat land i världen kan mäta sig med Frankrike när det gäller matkultur. Det finns dock stora regional skillnader när det gäller matkultur i Frankrike. Exempelvis skiljer sig nordfransk och sydfransk mat mycket åt. I söder är influenserna från Nordafrika och Italien mer påtagliga. I norr finner man mycket av den franska finmaten, men det finns också mycket kunskap om traditionell fransk husmanskost som är lagad på utsökta lokala råvaror. Fransmännen andvänder överlag fräscha ingredienser, naturliga kryddor och sofistikerade matlagningsmetoder.
Det franska köket spänner över ett stort fält av olika typer av mat. Man äter biff, lamm, skinka, grönsaker, fisk och skaldjur. Urtypen för fransk basmat är painriche, baguetter och croissanter. Det äter de flesta fransmän mycket utav.
Frankrike är också ostarnas land och det framställs nästan 500 olika sorters ost i landet. Ofta är ostarna gjorda på get – eller komjölk. Fransmännen äter även mycket charktulier gjorda av skinka, biff eller kyckling. Av dessa framställs ofta korv.

Franska specialrätter finns det gott om: creme brulée, crepes, omelette, chevré (getost lagad på salladsbädd) och sniglar för att nämna några. I det Normandie äter man mycket kräm, äpplen och skaldjur. Ett normandisk specialité är molues á la créme som är musslor doppade i krämsås tillspetsat med cider. En burgundisk specialrätt är boeuf bourguignon som tillagas genom att man marinerar biff som man sedan kokar i rött vin tillsammans med svamp, lök, morötter och bacon. Sydvästra Frankrike är känt för tryffel och här äter man även mycket anka, speciellt levern på fågeln anses vara en delikattes och tillagas som paté de fois gras.

Staden Lyon anses av många vara det gastronomiska Frankrikes centrum. Här lagas bland annat den berömda maträtten quenelle, som är färsk fisk, oftast haj. Fisken pocheras och serveras med Nantuna som är en speciell sås som har smak av krabba.

Om Frankrike saknar något i matväg så är det kanske utvecklad vegetarian – och vegankost. Få fransmän är vegetarianer och ännu färre är veganer. Detta avspeglar sig naturligtvis på restaurangerna där det ofta kan vara ont om vegetarisk kost. Fler och fler restauranger börjar dock erbjuda vegetariska alternativ och på caféer hittar man ofta vegetariska smörgåsar. Glöm inte bort att Frankrike även är vinets och chokladens förlovade land.