Frankrike guide

Grenoble i Frankrike

Grenoble är huvudstad i regionen Dauphiné och var värd för 1968 – års vinterolympiad. Staden är känd för den fina skidåkningen som finns här och ligger vackert belägen vid sammanflödet av floderna Drac och Isére. I bakgrunden skymtar bergsmassiven Vercors och Chaertreuse i väster och i norr. Förutom skidåkning finns en del sevärdheter här: du kan ta linbanan upp till Fort de la Bastille som är en fästning byggd på 1800 – talet. Härifrån har du en fantastisk utsikt över staden. Härifrån leder stigar ned till Musée Dauphinois som är ett regionalt museum beläget i ett kloster från 1600 – talet. På Iséreflodens västra strand finns ett livaktigt gågateområde där det finns många små trivsamma caféer. I närheten ligger St-André som är den medeltida stadens hjärta. Här hittar du stadens äldsta byggnader såsom Collégiale St André från 1200 –talet och Palais de Justice som byggdes på 1500-talet. I närheten finner du även Musée de la Resistance som har den kanske allra bästa dokumentationen över den franska motsåndsrörelsen under andra världskriget.
Det finns ett stort utbud av restauranger i Grenoble, mestadels med fransk och italiensk inriktning. Fondue är en rätt som ofta finns på menyerna här och den passar bra att värma sig med efter en dag i skidbacken. Det finns också ganska gott om affärer, men det är lite tunt med rena kläd – och modebutiker.

De flesta kommer dock till Grenoble för att åka skidoer eller ägna sig åt annan vintersport. Här finns alla aktiviteter du kan tänka dig: skidåkning, snowboard, bergs och isklättring med mera. Grenoble ligger vid foten av franska alperna och förutsättningarna för skidåkning är utsökta här. På sommaren kan man istället gå på vandringsturer i bergen. Vädret i Grenoble är ungefär som i övriga Nordeuropa och man kan räkna med skidsäsong från november till en bit in i april. Om du inte vill slösa tid på att jaga ett liftpass så kan du köpa ett i förväg på turistbyrån i Grenoble.
Vi tycker att det är bra att länka till relevanta sidor som kan innehålla mer information om sådant som ni vill läsa. Här har vi en länk till Skidåkning i franska alperna. Och den sidan skriver mer om olika skidområden i Frankrike och franska alperna.
Så se till att koppla av ordentligt i Grenoble; njut av fantastisk skidåkning, klar alpluft och en mycket vacker bergsmiljö!