Frankrike guide

La Grave - Skidåkning i Frankrike

La Grave är Frankrikes främsta skidort får off –piståkning. Totalt finns här över 200 kilometer skidbackar. Här finns en del extremt branta backar, men det finns också de som är något lättare.
Det är ingen idé att hymla om det: La Grave är speciellt. Här finns endast en lift, här finns inget nattliv att tala om och här finns inga pister. Man bör alltså vara en förhållandevis van skidåkare för att ha något utbyte av La Graves backar. Dessutom bör man ha bra kondition för att orka ta sig uppför de många liftlösa backarna. Backarna är dock riktigt häftiga och motiverar allt slit och svett du får utstå. Åkningen är ytterst utmanande och vissa backar har en fallhöjd på över 2000 meter. Det finns en svensk guide i området vid namn Pelle Lång som har varit med och satt La Grave på kartan. Han driver idag också hotellet och restaurangen Skiers Lodge i La Grave, där du kan bo i en naturskön omgivning. Att anlita en bergsguide kostar 500 Euro för en vecka och är någonting du verkligen bör göra i La Grave, annars kan du utsätta dig själv för livsfara.

Själva byn La Grave är en liten alpby med anor från 1300 –talet. Här bor endast 250 invånare. Byn består av ett antal stenhus och några trånga gränder. Det finns 3 barer dit man kan gå och svänga en bägare med de lokala eller någon gammal skidbum. Men avsaknaden av nattliv är nästan en fördel, eftersom de krävande backarna fordrar att du är utvilad.

La Grave ligger nära bergsstaden Grenoble, så besök gärna den fina staden. I Grenoble ligger också den flygplats som är närmast belägen La Grave och det tar ungefär 1 timma att transportera sig till den unika skidorten. Det är heller inte långt till Turin som ligger på den italienska sidan av gränsen, så La Grave ligger så avsides som man kan tro!