Frankrike guide

Le Havre i Frankrike

Le Havre ligger i Nordvästra och har ungefär 255 000 invånare. Staden är belägen vid Seines utlopp i Atlanten, ungefär 200 kilometer nordväst om Paris. Från Paris tar det ungefär två timmar med tåg till Le Havre. Staden är en utpräglad hamn – och industristad och har ofta beskrivits som grå, bullrig och tråkig. Det ligger en viss sanning i det, men Le Havre har även en del skönhet att bjuda på.
Tyvärr förstördes många av de historiska byggnaderna under andra världskriget då staden utsattes för kraftigt bombardemang. Mycket finns dock kvar och har restaurerats. Under de senaste åren har kommunen investerat stora summor pengar i att omvandla gamla nerslitna hamnområden och byggnader till moderna center för shopping, kultur och konst. Det är en spännande utveckling i denna gamla hamnstad som alltjämt pågår. Vad beträffar sevärdheter så får du inte missa St Josephs kyrka som är imponerade med sitt 106 meter höga klocktorn. Det är också ett bra riktmärke för att orientera sig i staden.
Klipporna vid Etretat är imponerande och bjuder på en magnifik utsikt över havet.
Slottet St. Adresse fort bjuder på en hänförande utsikt och stadens konstmuseum har en fin kollektion av målningar, framförallt från 1600 –talet. Du hittar också mycket konst från impressionisterna här, bland annat Monet, Sisley och Renoir. Staden har även flera andra museum som är värda att besöka: historiska naturmuseumet.

Nöjeslivet i Le Havre är ganska begränsat, men som alla hamnstäder så lever staden upp sommartid. Då går festivalen av stapeln och många lyxbåtar med partysugna människor ombord kommer till hamnen.
Det finns några bra restauranger i Le Havre som vi kan rekommendera: La Marine Marchande - här kan du äta en stadig buffé med regionala läckerheter såsom kött, fisk och olika ostar. Allt till kanonpriser!
Le Bistrot des Halles är en traditionell restaurang som bjuder på en lugn atmosfär. De serverar mycket grillat och skaldjur samt fisk. Även om Le Havre kanske inte ärt platsen som du har lust att bosätta sig på så är staden väl värd ett besök. Det är en stad i förändring; bort från det grå och tråkiga och mot det moderna och avantgardistiska.