Frankrike guide

Lyon i Frankrike

Lyon är en stad i departement Rhône i sydöstra Frankrike. Staden är belägen där bifloden Saône mynnar ut i Rhônefloden. Platsen har varit bebyggd ända sedan romartiden, då under namnet Lugdugnum. Staden är centrum för den internationella polisen Interpol och för Euronews.
I Lyons storstadsområde bor cirka 1,6 miljoner människor, vilket gör staden till Frankrikes näst största. Staden är ansedd som det gastronomiska Frankrikes förnämsta stad och ligger strax söder om vindistriktet Beaujolais och just norr om de stora vinerna från norra Rhônedalen. Lyon är därför en bra bas om man vill bekanta sig vidare med de vinlandskap som omger staden. Till Lyon reser man framförallt för att äta. Här finns bland annat kändiskocken Paul Bocuse´s berömda restaurang. Övriga restauranger som bjuder på läckerheter från det franska köket är La Tassée och Villa Florentine. Staden har ett relativt stort centrum som har en del affärer, caféer och restauranger. Många av de stora modekedjorna så som Versace, Prada och Gucci återfinns i staden.
Du reser till Lyon med snabbtåget TGV från Paris, det tar två timmar och en tur – och returbiljett kostar från 400 franc och uppåt. Från Stockholm kostar en tur – och returbiljett med flyg 3200 kronor med Air France och 2200 med British Airways. Du landar på Lyons internationella flygplats Saint – Exupury International Airport, som ligger strax utanför staden. Det finns gott om hotell i Lyon och du kan hitta ett dubbelrum i mellanklasshotell från ungefär 300 franc. Inne i staden finns väl utbyggs kollektivtrafik med spårvagnar, bussar och tunnelbana.
Staden är en trafikknytpunkt och motorvägar leder till Paris, Genéve och Marseille I Lyon finns inte så jättemånga sevärdheter; den gamla romerska teatern är värd ett besök liksom Nouvels märkliga opera och de gångar och trappor som sidenvävarna andvände sig av för att bära tyg under tag, de så kallade les traboules. Turistbyrån i Lyon ligger centralt på Place Bellecour och har tel: 00933 – 4 – 727 76 69.