Frankrike guide

Montpellier i Frankrike

Montpellier är en stad i södra Frankrike som har 220 000 invånare. Det är en av de få städerna i Frankrike som inte har ett romerskt förflutet. Montpellier grundades istället på 900 –talet av Toulousegrevarna. I staden grundades den första medicinhögskolan i Europa på 1300 –talet och staden var på medeltiden ett centrum för intellektuella och tänkare. Än i dag är Montpellier ett centrum för många författare och andra intellektuella. Dessutom har staden behållit sina akademiska traditioner och är en än idag en betydande universitetsstad. Under 1960 –talet ökade antalet invånare dramatiskt i Montpellier när invandringen från Algeriet tog fart.

I staden finns en del sevärdheter. Under 1600 – och 1700 –talet byggde Montpelliers förmögna köpmän en rad storslagna herrgårdar med ansenliga trädgårdar. Idag är många av dem ombyggda till hotell och de fungerar därmed båda som turistboenden och sevärdheter! Bra exempel på detta är Hotel de Varennes och Hotel St – Come, den senare var en gång i tiden en anatomiteater för medicinstudenter. I Montpelliers äldre kvarter hittar du även några fler gamla herrgårdar.

Vill du gå på museum så är ett besök på Fabremuseumet ett måste. Detta museum innehåller en rik kollektion av fransk, italiensk och holländsk konst - och hantverk från 1600 –talet och framåt i tiden .

Vill du roa dig så bjuder Montpellier på en del barer och diskotek, i staden finns 60 000 törstiga studenter så det är klart att det finns en del ställen att dricka och dansa på Dessutom finns det gott om caféer där du kan slå dig ned och ta något att dricka samt titta på. Till exempel kan vi rekommendera Rockstore som du hittar i hjärtat av staden, Rockstore är ett klassikt diskotek, som har funnits i många år, och här är det alltid bra drag! underhållningen på gatan. Montpellier har gott om gatumusikanter och andra underhållare vilket bidrar till en trivsam och avslappnad stämning i staden. Ett bra tips, om du vill veta vad som händer i Montpellier, är att kolla i gratistidningen Sortir á Montpellier som du hittar på affärer, caféer och turistkontor.

Sommartid kan du besöka stranden vid Palavas – les – Flots som du hittar 12 kilometer söder om staden. Om du har tur så kan du på vägen få se Flamingos som häckar vid kustremsan. Om du inte är så naturintresserad så kan du ju alltid ägna dig åt sol, bad och diverse vattenaktivitet.
Montpellier är en ung och livlig stad som samtidigt har stolta traditioner. Här råder en skön stämning och staden ger inte alls den känsla av snobbism som andra sydfranska städer som Nice och Marseille lätt framkallar.