Frankrike guide

Nice i Frankrike

Nice är staden som har någonting för alla! Den gamla staden, som grundades av grekiska sjöfarare, på 300 F. Kr har sköna stränder, bra shopping och nöjesliv men även många historiska sevärdheter och museum.
Eftersom Nice är en så pass gammal stad, med ett spännande förflutet så är det lämpligt att ta sig an gamla byggnader, sevärdheter och museum först. I Nice gamla kvarter kan du lägga kartan åt sidan och fritt botanisera bland alla gamla katedraler och kapell. Du hittar exempelvis Cathédrale Ste – Réperate som byggdes omkring 1650 och Place du Gésu som är lika gammalt och är uppförd i tidstypisk barock stil. I gamla stan finner du även Rue Benoit Bunico – judarnas gamla kvarter. Judarna var enligt en lag från 1430 tvungna att leva här, instägda bakom staket som låstes vid solnedgången. En annan sevärdhet är WWI memorial som är enorm minnesten som hedrar de 4000 Nicebor som stupade under första världskriget. Besök Cathedral Orthodoxe Russe St –Nicolas som byggdes under tiden mellan 1902 – 1914. Denna ortodoxa katedral är den största utanför Ryssland. Tänk på att det är förbjudet att besöka i kyrkan i shorts. Kvinnliga besökare bör heller inte ha kort kjol eller bara axlar. Vill du gå på museum är Nice förmodligen den stad i Frankrike som har allra mest att erbjuda. Musée DÁrt Moderne är värt ett besök bar a på grund av den fantastiska arkitekturen, men här finns även grandios avantgardistisk konst från 1960 –talet och framåt. Framförallt dominerar popkonsten med dess mästare som Andy Warhol och Roy Lichtenstein. Det finns också ett museum som är uppbyggt kring den ryskfödde konstnären Marc Chagall. Museeumet är nyligen renoverat och innehåller de flesta av konstnärens spektakulära verk. Ett annat museum vårdar minnet av den store impressionisten Henry Matisee. Här få du följa den produktive konstnärens evolution från att ha varit en vanlig landsortsmålare till att bli en fullfjädrad mästare.

Om du är trött på kultur så vill du kanske roa dig istället? Nice är staden för detta, här finns ett otal nattklubbar, barer och diskotek. Till Happy Bar ska man bege sig om man gillar hip hop och berömda DJ´s. Le Trois Diables spelar trip –hop, house och electro. Vill du ragga på en fransman/fransyska ska du gå hit eftersom många lokala invånare hänger här. Ett annat bra partyalternativ är Lódace som är en stor industriliknande lokal som spelar mycket techo, rave och annan elektroniks musik. Här hänger de mer hippa och medvetna.

Nice är även en bar stad för shopping; Cours Saleya är berömt och är uppdelat i en blommarknad och en matmarknad. På måndagar finns här även en förnämlig antikmarknad. I staden hittar man också många små vinkällare. Du hittar också många boutiquer med exklusiva märken från kända designers.

Äta och dricka gott kan du naturligtvis göra i Nice. Det finns väldigt mycket restauranger och mysiga caféer. Har du en begränsad budget, så kan vi rekommendera Chez René Socca och Nissa Soca, två restauranger som erbjuder förnämlig fransk mat och vin till låga priser. Vill du testa något mer exklusivt så gå till Le Comptoir, här serveras tjusig italiensk och fransk mat . Du njuter av maten (men förmodligen inte av priset) samtidigt som du har goda möjligheter att se franska och utländska celebriteter.

I Nice har du tillgång till vattens och stränder och vill du ha aktivitet på din semester så kan du ägna dig åt diverse vattensporter som windsurfing, segling och vattenskidor. Nice jämna, fina gaor lämpar sig också för inline skating. Du kan också ta trivsamma strandpromenader.

Som du förstår så har Nice någonting för alla!