Frankrike guide

Nimes i Frankrike

Nimes ligger i Sydöstra Frankrike och har ungefär 140 000 invånare. I staden finner du en tilltalande mix av modernt och klassiskt. En del byggnader är så pass gamla så att de härstammar från romarnas tid. En av dessa sevärdheter är den romerska amfibieteatern som byggdes ungefär 100 F. Kr . Arenan andvändes bland annat till gladiatorspel under den romartiden. På den tiden rymde arenan 24 000 åskådare. Den romerska amfibieteatern i Nimes är kanske den allra bäst bevarade från romartiden i Frankrike!
Nimes bjuder på fler sevärdheter från romartiden: Maison Carrée är ett rekantangulärt Romerskt tempel som byggdes ungefär vid tiden för Jesus födelse. Även denna byggnad är i utmärkt skick och har överlevt påfrestningar som både möteshall på medeltiden och privat residens på 1700 – och 1800-talet. Kring templet hittar man också ett bibliotek och ett konstmuseum som harmoniserar bra med det gamla templet. Ett litet Mecka för den kultur – och historieintresserade således!

Vill man fortsätta på den kulturella vägen så kan ett besök på arkeologiska museumet rekommenderas. Här hittar du gravar, mosaik och andra artefakter från både romartiden och dessförinnan. Här finns även mycket artefakter som är hämtade från Afrika. Vill du titta på lite mer moderna konstverk som kontrast till de gamla så kan du bege dig till Musée d´Art Contemporain. Här finns permanenta och roterande utställningar av modern – och avantgardistisk konst.

Nimes är dock inte bara konst, kultur och historia. Du kan också roa dig i staden. Framförallt under sommarmånaderna är det bra tryck och då är staden värd för olika rock, pop och jazzfestivaler. Den som gillar musik har alltså mycket att hämta här då! Du kan också njuta av Nimes gastronomiska läckerheter som är mycket påverkade av det omgivande Provence. Mycket kryddstarkt är det som gäller i Nimes, med specialiteter som aioli och rouille som är en majonäs av olivolja, vitlök och chilipeppar. En besöksvärd restaurange är La Truy qui Filhe vars inredning är restaurerad från 1500 –talet och därför ganska häftigt! De har en prisvärd och bra varierad meny.

Även Restaurang La Menstrel kan rekommenderas, de bjuder på olika gastronomiska läckerheter med tonvikt på fisk och kött. Vegetarianer har alltid ett par alternativ att välja på.

Det finns också några caféer att välja bland och det är perfekt att sitta utomhus och ta en cappucino och titta på folklivet samtidigt som medelhavssolen värmer skönt!

Om du planerar att inkludera Nimes i din Frankrikeresa så ska du vara medveten om att priserna på hotell och boenden går upp en del på sommarmånaderna när turistströmningen är som störst. Dessutom kan det vara bra att känna till att nattlivet här inte håller samma höga klass som i Marseilles och Nice. Nimes är framförallt en stad man besöker för dess historiska sevärdheter!