Frankrike guide

Paris i Frankrike

Paris är Frankrikes huvudstad och här bor idag 2 miljoner människor. I Paris finns otroligt mycket att se, göra och uppleva. Staden tilltalar turister i alla åldrar; här finns något för alla vare sig du är intresserad av kultur och historia eller nöje och mode. För den shoppingfrälste är Paris en guldgruva. Som turist kan man köpa med sig en mängd souvernier för alla smaker. Modekvarteren hittar du vid Place Vendome som ligger norr om Rue de Ravoli. Alla stora internationella modekedjor är representerade här. Märkeskläder är dock ganska dyrt i Paris. I central Paris finner du Les Halles som är ett enormt köpcentrum där du kan hitta det mesta.
Tröttnar du på shopping så kan du ägna dig åt Paris enorma utbud av kulturella sevärdheter. Eftersom utbudet är så enormt kommer du knappast hinna med allt du vill se. Därför är det bra om du planerar din resa och prioriterar vissa sevärdheter framför andra. En god idé är även att åka på guidad resa genom staden med buss. Det finns ett flertal företag i Paris som anordnar sådana turer och om man har tur kan det till och med finnas en svenskspråkig guide. Annars talar guiderna alltid engelska. Under en guidetur med buss lär du känna staden och kan planera vilka sevärdheter och områden du vill bekanta dig närmare med.

De mest berömda byggnaderna i Paris är Eiffeltornet och Triumfbågen. Reser du till Paris så bör du naturligtvis se båda två. Eiffeltornet håller öppet dagligen mellan 9 – 23. Triumfbågen är också öppen för allmänheten. Den ligger på berömda Champs Elysée. Under triumfbågen finns den okände soldatens grav som är ett minnesmonument av alla okända soldater som dog under första världskriget. Mer makabert, men icke mindre sevärt, är katakomberna från 1780 –talet. Här finns lämningarna av tusentals kroppar som flyttades hit från flera kyrkogårdar under slutet av 1700 –talet. Katakomberna håller öppet tisdag – söndag klockan 10.00 – 17.00. Du bör tänka på att detta är en gravplats och därför uppträda med värdighet.

Du kan också besöka Hotel des Invalides, här finner du bland annat Napoleons grav samt armémuseum och mycket annat. Vad beträffar katedraler är det framförallt två stycken som inte får missas: Notre Dame som du hittar i centrala Paris och Sacré Coeur som består av både domkyrka och krypta.

Blir du hungrig eller törstig under ditt besök i Paris så finns det enormt mycket restauranger att välja bland – i alla prisklasser. Vill du hålla din budget inom strikta ramar så kan du istället uppsöka ett gatukök eller ett fik. En ”grec” – som är parisarnas motsvarighet till kebab – smakar bra och äts med ciabattabröd och kött som oftast är lamm. Annat som kan handlas billigt är franska specialiteter som crepes och olika baguetter.

I Paris behöver du aldrig ha tråkigt. Det finns mycket aktiviteter att välja bland. Är du musikintresserad så finns ett otal pop –och rockklubbar, ofta med livespelningar. Det finns också klubbar med inriktning på jazz och elektronisk musik. Gillar du sport finns goda möjligheter till golf, badminton och tennis. I slutet av maj spelas öppna franska mästerskapen i tennis på Roland Gaross anrika grusbanor. Ett fantastiskt tillfälle att se världstennis! Inlinesåkning är populärt i Paris och ofta anordnas tävlingar där vem som helst kan delta. Glöm heller inte bort att Paris är romantikens huvudstad och du kan ströva hand i hand med din älskade genom någon av Paris många fina parker! Du kommer inte att tröttna på Paris i första taget. Staden är lite som en sjö som man bara kan ösa och ösa ur och det tar ändå aldrig slut.

Sidor om Paris

Är ni intresserad av att se boende i Paris så kan ni alltid besöka Olika hotell i Paris.