Frankrike guide

Skidåkning i Franska alperna

Franska alperna är en landets mest spännande regioner. Alperna är en majestätisk bergskedja som sträcker sig söderut från Genèvesjön och når nästan ner till Medelhavet. Höjdpunkten är Mont Blanc som är Europas högsta berg (om man undantar Elbrus som ligger i Georgien och bergskedjan Kaukasus). Området innefattar de gamla regionerna Dauphiné och Savoie som en gång i tiden var svårtåtkomliga och självständiga. Savoie kom under fransk överhöghet så sent som 1860. Under lång tid har dessa regioner varit populära och lockat mycket turister som tillbringat sina skidsemestrar här.
Skidsäsongen startar strax före julhelgen och avslutas i slutet på april. Vid Morinze, som ligger vid schweiziska gränsen, kan du åka skidor året om. De flesta skidorterna erbjuder både utförsåkning och längdskidåkning. Många pister förbinder två eller flera liftsystem. Även om du inte uppskattar skidåkning så mycket kan du njuta av det slående landskapet. Högt upp i bergen går kabinbanorna och härifrån är utsikten vidunderlig!

Det finns drygt 100 franska alpina skidorter och bland de främsta märks Chamonix, Val dísere och Albertsville (där 1992 års vinterolympiad hölls). Glamorösa områden är Val díse´re, Couchchevel och Méribel. Här kan du mycket väl stöta på någon celebritet i pisten. Mindre känt, men inte sämre, är Val Thorens och Tignes. På den senare orten kan man också åka skidor året runt.
Under sommarhalvåret är franska alperna inte så dött som man kan tro. Många orter jobbar på att bredda turismen och man kan ägna sig åt golf, tennis, bergscykling och ridning i franska alperna på sommaren. För att inte tala om de enormt fina vandringsleder som finns i området. Bara runt Chamonix finns 310 kilometer med vandringsleder! Den mest berömda turen är Tour de Mont Blanc som är en tio dagar lång vandring i Frankrike, Italien och Schweiz. Landskapet är ett hisnande vackert på våren med blomsterfyllda ängar, porlande bergsbäckar och vita bergstoppar. Skönheten är slående i de franska alperna!