Frankrike guide

Tahiti - En del av Frankrike

Tahiti är huvudön i en ögrupp som heter Sällskapsöarna och som ligger i Franska Polynesien i Stilla Havet. Öns area är 1048 kvadratkilometer stor och den har 170 000 invånare. Huvudstaden Papeete har cirka 26 000 invånare. Tahiti blev franskt protektorat år 1842 och 60 år senare införlivades ön tillsammans med övriga öar i Franska Polynesien i det nyskapade Franska Oceanien (Etablissements Francais de l Oceanie). Efter en folkomröstning 1958 gick ön med i Franska Polynesien. På 1990-talet höjdes en del röster för självständighet ifrån Frankrike, men dessa har under de senaste åren lugnat ned sig.
Idag är Tahiti ganska hårt exploaterat av turismen. Det är lätt att förstå att så många turister vill åka hit: Här finns gröna dalar, blå himmel och kristallklart vatten samtidigt som invånare är mycket vänliga och förmedlar det speciella lugn som många västerlänningar säger sig finna just här. De högresta öarnas spännande natur inbjuder till äventyr; du kan åka på jeepsafari i bergen med makalös utsikt över de intilliggande lagunerna eller så kan du vandra i gröna och frodiga dalar.

För den kulturintresserade har också Tahiti en hel del att erbjuda: det finns en del tempel och många avgudabilder att utforska. Dessa utflykter kan företas med jeep eller till häst. Kunniga engelskspråkiga guider brukar gå att ordna. Av intresse är också tatueringskonsten som har en anrik historia bland landets ursprungiga invånare. Ofta är tatueringsmotiven symboliska och är hämtade från djur – och växtriket. För en billig penning kan man få en tatuering utförd på ett traditionellt sett på Tahiti. På så sätt kommer du alltid att bära med dig ditt resminne! Att bekanta sig med tatueringskonsten på Tahiti är också ett sätt att komma närmare landets kultur, tatueringen har alltid haft en framstående plats i den moriska kulturen. Om du besöker Tahiti kan du knappast heller undgå att se de traditionella polynesiska danserna med färglada kreationer och vackra blommor.
Invånarna har rytmen i blodet och dansandet kulminerar i juli under Tahiti – festivalen på orten Heiya.
För den dyk – och snorkelintresserade så är Tahiti naturligtvis lite av ett paradis. Här finns möjlighet att se många vackra och färgglada fiskar såsom barracudor, Napoleonfisk och andra arter. Här finns en helt ny värld att upptäcka!
Och är ni mer intresserade av att dyka så kan ni alltid besöka Dykintresse för semestersugna

Om du planerar att åka till Tahiti så är det bäst att undvika regnperioden mellan november – mars. Under den tiden kan det falla stora mängder nederbörd. Så dags på året kan också tropiska stormar förekomma samtidigt som det är mycket varmt. Under resten av året är luften torrare och temperaturen något svalare. Den allra bästa tiden att besöka Tahiti på är september eller oktober.

Tahiti är ett förhållandevis dyrt turistmål: en vanlig middag på en restaurang kan gå på cirka 150 kronor och hotell är inte billigt det heller. Detta är något som du bör ta med i beräkningen när du planerar att semestra här, men tänk också på alla de upplevelser som väntar dig på dessa parasiskiska öar: makalös dykning, hisnande djungelsafarin och undersköna korallrev och laguner!