Frankrike guide

Versailles i Frankrike

Versailles är en sydvästlig förort till Paris som är mest känd för slottet med samma namn. Versailles var även kungarikets Frankrikes huvudstad mellan 1682 – 1715. Kung Ludvig XIV lät då flytta hovet och regeringen till Versailles.
Versailles ligger naturskönt uppe på höga kullar och omges av tät skog. Dagens Versailles är ett centrum för armén och administrationen. Turismen är också betydelsefull. Många turister kommer för att se det berömda slottet Versailles där fred slöts mellan Frankrike och Tyskland efter första världskriget. Slottets historia är dock betydligt äldre än så; 1623 började slottet att uppföras såsom en jaktstuga åt Ludvig XIV.
Därefter byggdes slottet ut i omgångar och det stod klart i början på 1680-talet. Slottet och de omgivande pampiga trädgårdarna är väl värda ett besök. Det kostar 8 Euro i inträde och ytterligare 5 Euro tillkommer om man vill ha en guidad tur. Slottet håller öppet mellan 9:30 – 17: 30 alla dagar utom måndagar.

Även Versailles centrum är värt ett besök. Gatorna är symmetriska och utgår faktiskt från slottets entré.
Kring den berömda järnvägsstationen ligger numera en del restauranger och affärer. Här bor de välborgade Versaillesborna och staden har överhuvudtaget behållit en påtagligt borgerlig karaktär.
Det är lätt att ta sig från Paris till Versailles. Staden har utmärkta tågförbindelser med huvudstaden och det går också turbussar. Avståndet är bara 17 kilometer och därför går det även bra att ta en cykeltur från Paris till Versailles. Då får du också njuta av de natursköna omgivningarna på ett helt annat sätt. I närheten av Versailles ligger även Notre Dame med dess berömda kyrka, den gigantiska katedralen är naturligtvis värd ett besök och är ett naturligt komplement till slottsturen.